High Sensitive Persons HSP

HSP issues

Jarenlang was ik me niet bewust van het feit dat ik hooggevoelig was. Vaak voelde ik me ellendig, was erg gevoelig voor sfeer en nam gevoelens over van anderen, zonder dat ik dat wist. Vaak was het een struggle om mezelf staande te houden, en ook daar had  ik een goede mentale strategie voor ontwikkeld. Alleen kost zo’n aangeleerde strategie erg veel energie. Dus vaak zat ik doodmoe savonds op de bank en vroeg ik mezelf af  wat er toch aan de hand was met me.

Ik heb veel studies gedaan op het gebied van persoonlijk leiderschap , met als doel mezelf te kunnen managen. Maar niet of  nauwelijks werd het onderwerp HSP aangeraakt. Zo’n 20 jaar geleden kwam ik ermee in aanraking en viel het kwartje.

En wanneer ik dus eindelijk wist dat ik een HSP ben en het accepteerde, kon ik werken aan mezelf, kon ik mezelf beschermen en vooral ook naar de voordelen van HSP kijken. Want als jij jezelf kunt managen, dan kun je anderen ook beter helpen. Ik benoem naar mijn coachees ook altijd de vliegtuigregels: eerst jezelf helpen, dan kun je anderen ook beter helpen.

In een tijd van veel stress heb ook veel last ervaren van mijn hooggevoeligheid. Bij langdurige stress kom je in de overlevingsstand.

Overlevingsstand

Een hooggevoelig persoon  (HSP)  die nog in de overlevingsstand staat, onderdrukt onbewust gevoelens en emoties. Je leeft meer vanuit je hoofd, omdat je hier wel controle over hebt. In plaats van je emoties serieus te nemen en naar je intuïtie te luisteren beredeneer je vooral alles verstandelijk en leef je op mentale kracht.lichaamstaal
Door je hooggevoeligheid ervaar je alles veel intenser dan de gemiddelde mens, je emoties zijn overweldigend en ongecontroleerd door de stressreacties van je lichaam. En juist doordat je je emoties en gevoelens niet meer serieus neemt, kunnen deze op de meest ongewenste ogenblikken ongecontroleerd de overhand krijgen.

Gevoelens onderdrukken zorgt ook voor een negatief denkpatroon en onrealistische angsten, waardoor je je intern niet meer veilig voelt in jezelf. Doordat je niet goed meer durft te vertrouwen op jezelf en je eigen intuïtie ontwikkel je geen interne veiligheid. Dit kun je ook ervaren door een gevoel van afwijzing dat je in je kindertijd ervaren hebt, waardoor je je emoties onderdrukt hebt.

Het is dus heel belangrijk om te werken aan je interne veiligheid om je evenwichtig en stabiel te voelen. Het geeft je een stevige fundering. Als je interne veiligheid ervaart, projecteer je je eigen pijn niet meer op anderen en vertrouw je op je intuïtie en de signalen die je lichaam afgeeft. Je kunt ook gemakkelijker relativeren en naar een situatie kijken zonder dat die gekleurd wordt door je eigen gevoelens en emoties. Wanneer jij je niet veilig voelt in jezelf dan versmalt je denken. Vanuit je brein ontwikkel je onrealistische angsten, waardoor je niet meer helder na kunt denken.

Het zenuwstelsel is een soort van communicatienetwerk in je lichaam dat ervoor zorgt dat je lichaam goed kan functioneren in verschillende omgevingen, door zowel uitwendige als inwendige prikkels waar te nemen. Deze prikkels nemen we waar met onze zintuigen. Een zenuwstelsel dat constant gericht is op overleven, raakt overbelast omdat het steeds op volle sterkte aan het waarnemen is. Het draait overuren met het scannen van de omgeving en het checken of het wel veilig is. Maar ook is het heel alert op emotionele afwijzing en andere sociale interacties waarbij de persoonlijkheid geen bevestiging krijgt.
Ook dat ervaart het zenuwstelsel als een gevaar waar jij tegen beschermd moet worden. Door dit mechanisme ben je eerder geneigd om veiligheid buiten jezelf te zoeken en daardoor jezelf te verliezen in het contact met anderen.

Als je leeft vanuit een overlevingsmechanisme is de kans groot dat je geven en nemen in sociale en intieme contacten uit balans zijn. Omdat je heel graag erkenning wilt en niet afgewezen wilt worden, pas je je voortdurend aan je omgeving aan. Je vertoont sterk pleasegedrag, met als onbewuste drijfveer een diep verlangen om echt gezien te worden.

PLEASEN

Eigenlijk is het heel tegenstrijdig gedrag, want door te pleasen neem je meer afstand van je authentieke zelf en gaan anderen je nooit leren kennen en van je houden  (wie je werkelijk bent).

En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je gaat over je eigen grenzen heen om gezien en gewaardeerd te worden. Wanneer je dan door de ander gezien wordt, geeft dit een korte boost van vals zelfvertrouwen. Dus blijf je de ander pleasen om het valse gevoel van zelfvertrouwen maar te blijven genereren.

Wanneer je dit blog leest, herken je misschien je eigen gedrag of dat van een dierbare.  Weet dat er ook veel voordelen aan hooggevoeligheid zitten, daarover zal ik meer vertellen in een volgend blog.

Met acceptatie en coaching op het gebied van persoonlijk leiderschap, kan een hooggevoelig persoon heel goed leren zichzelf te zijn en de issues te managen. Ik wil je daar graag bij helpen!

Plaats een reactie