Duurzaamheid: een retreat!

Duurzaamheid is vandaag de dag echt ‘hot’. Duurzaamheid zorgt voor langer houdbaar, voor productiviteit, voor gezondheid en vitaliteitOnze retreats vallen onder dat kopje duurzaam. Het houdt mensen scherp en vitaal, waardoor ze weer langer en met zoveel mogelijk kwaliteit  in het arbeidsproces kunnen zijn. En dat is op allerlei vlakken in te zetten:

  • ondernemerschap en leiderschap
  • omgaan met werkdruk en stress
  • balans privé en werk
  • preventie ziekteverzuim
  • effectief samenwerken

Wat is een retreat?

Wikipedia geeft de volgende betekenis:  ‘het terugtrekken’. Een retreat of ‘op zijn Frans’ een retraite, is het letterlijk terugtrekken, even terug naar jezelf, ofwel zelf reflectie of zelf bezinning.

Het houdt in dat je bij jezelf nagaat of je de dingen die je doet, nog wel de juiste dingen zijn. Dat je je rust pakt en je creativiteit weer kunt laten stromen. Creativiteit in denken en mogelijk ook in doen. Dat is nodig:

  • om als bedrijf concurrerend te kunnen blijven,
  • om sneller in te kunnen spelen op niet alledaagse situaties,
  • om makkelijker met lastige situaties om te gaan,
  • om problemen op te kunnen lossen.

Weet jij het nog hoe je kunt ontspannen?

Voor iedereen is ontspannen mogelijk weer anders. Er zijn geen regels voor. Alleen weten een aantal  mensen niet meer wat ze met zichzelf aan moeten als ze meer tijd hebben. Hoewel er  tijdens werkdagen regelmatig gehunkerd wordt naar welverdiende rust en vrije tijd, weten sommige helemaal niet meer wat ze met zichzelf aan moeten. En al helemaal niet meer hoe ze moeten bezinnen of reflecteren.

Afkicken

De meeste van ons gaan wel 1 of 2 keer per jaar op vakantie. Heb je weleens gemerkt dat je de eerste dagen moet afkicken van het werk? Waarschijnlijk wel, want het duurt altijd wel minimaal een week of twee voor je jouw werk helemaal hebt losgelaten. Dat is natuurlijk een schatting. De een laat het werk makkelijker los dan de ander. Maar wanneer je merkt dat je afgekickt bent, is je vakantie al weer bijna om.

Creatieve brein

emotie en ratio hersenhelftHoe kom je weer in je creatieve brein? Als kind leef je constant in het gebied van de zintuigen; het creatieve brein waar het allemaal draait om voelen, proeven, ruiken en kijken. En dus niet om het denken, de logica en de ratio. Niet voor niets wordt er vaak gesproken van de onbezorgde kindertijd. Hoe dichter je dat gevoel van onbezorgd spelen benadert, hoe groter de ontlading. Vrije tijd ook als vrije tijd beleven is supergezond. Dat vraagt om aandacht!

Retreats zijn nodig

Vrije tijd is nodig om jezelf weer op te laden en te ontspannen. Aristoteles noemde vrije tijd een vorm van meditatie en zelfverbetering. De filosoof benadrukte toen al de noodzaak van vrije tijd omdat dit volgens hem de tijd is waarin de mens zich ontwikkelt. Alleen door stil te staan en even een stap terug te zetten, kun je vooruit gaan en voelen waar je behoefte aan hebt, aldus de filosoof. Ik ben het helemaal eens met Aristoles, ik heb het zelf aan de lijve ervaren hoe goed het doet. Zo goed dat ik het iedereen aan zal raden om het minimaal 1x per jaar te doen. Goed voor je gezondheid, goed voor de business, goed voor je relatie.

 

Persoonlijk leiderschap is persoonlijke ontwikkeling

Onze retreats vallen onder persoonlijk leiderschap, ofwel persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de retreats leer je meer over jezelf, het maakt je krachtiger. Wie wil dat nu niet? Het wordt meestal door de baas betaald, aangezien het de organisatie zeker voordeel oplevert. Lees verder op deze website welk retreat voor jou het meest geschikt zou zijn! Ik gun het je van harte!

Plaats een reactie